Et træ er en have har selvfølgelig en reel merværdi. Det giver skygge, atmosfære og er et blikfang. Hvis du har en have, der ikke er for stor, så ønsker du selvfølgelig ikke et kæmpe træ (på sigt), en kompakt art vil være tilstrækkelig. Derfor kan du i denne blog læse alt om de top 20 smukkeste havetræer, der forbliver små. Fra smalle søjleformede træer til legende, flerstammede træer til standardprøver.

1. Goudiep

Et smukt opretstående træ med smukke blade. Dette søjleformede træ forbliver relativt kompakt og har smukke blade og en smuk gul glød. Klik her for at bestille.

2. Valnøddetræ

Valnøddetræet er normalt ikke særlig lille, så bemærk, at ikke alle arter forbliver kompakte. Kun mini-valnøddetræet bliver kun 2 meter. Sorten med bred udsigt vokser til 6-12 meter og producerer valnødder i en ung alder. Buccaneer vokser endda nemt til 15 meter og leverer også spiselige valnødder i en ung alder. Så faktisk velegnet til haver fra mindst 10 gange 10 meter.

3. Bolacacia

Man ser ofte en Accacia (Robinia) i en kugleformet form foran gårdene. Den har smukke klynger af blade med runde til ovale blade (ikke for store).

4. Fløjlstræ / Eddiketræ

Flerstammet træ med smukt løv. Lider af faldende grene, hvilket kan gøre formen mindre attraktiv. Tiger Eyes er en velkendt, kompakt stamme.

5. Cornus kornel

Okay okay okay, det er faktisk en busk, som endda kan fungere som bunddække, men også kan ses som et træ. Dette smukt blomstrende flerstammede træ kan lide et tørt sted. Vælg mellem forskellige kompakte varianter.

6. Kinesisk klokke Spectabilis

Det er faktisk en busk, men ikke et træ. Altså en flerstammet, attraktiv busk med gule blomster og en væksthøjde på 2 meter.

7. Ravtræ på stamme i løgform

Bladet ligner et forstørret egetræsblad. Fås også i skiferform. Den almindelige søde tyggegummi bliver noget af et træ, men en søjleformet sød tyggegummi eller et løgformet ravtræ er let at holde kompakt.

8. Pil / pilepil

Salix exiguaen er en dejlig kompakt piletræstype eller rettere sagt en rigtig pilepil (se billedet nedenfor). Herefter vælger du den højde, du ønsker at polle et piletræ i. Ser godt ud på en grøftevæg.