Publikumstrækkeren blandt klatreplanterne er virkelig klematisen. En ret let klatreplante, der pifter dit hegn, pergola eller facade op på ingen tid. De kræver lidt vedligeholdelse, måske noget fodring og en årlig beskæring. Der findes mange forskellige typer klematis og derfor også forskellige måder at beskære på. I denne blog vil vi gerne forklare, hvilken klematis der skal beskæres og hvornår for en endnu smukkere og mere sprudlende blomstring og vækst.

Kort fortalt kan vi inddele klematisene i tre forskellige grupper; forårsblomsterne, sommerblomsterne og sensommerblomsterne. Klematis blomstrer enten på de nye skud eller på de gamle kviste, også kendt som gammelt eller nyt træ i havejargon. På hvilket træ clemartisen blomstrer afgør, hvornår planten blomstrer, og derfor hvornår den skal beskæres.

Clematis Montana

Forårsblomstrende Clematis
De tidligt blomstrende klematis er ofte de småblomstrede og blomstrer på de gamle kviste. Dette giver dem mulighed for at producere knopper tidligt på foråret. Denne art beskæres derfor om sommeren efter blomstring. Gør du det før, er der en rigtig god chance for, at du beskærer de kommende knopper og derfor ikke får nogle blomster. De tidligt blomstrende sorter er også ofte stedsegrønne om vinteren.
Hvordan beskærer man en forårsblomstrende klematis?
Efter blomstringen beskæres de lidt tilbage. Fjern cirka en fjerdedel af alle skud en gang hvert andet år for at forynge den hurtigtvoksende plante og begrænse størrelsen af ​​skuddene, hvis det er nødvendigt.
klematis.
Hvilken art tilhører den tidligt blomstrende klematis-gruppe?
Clematis Montana
Clematis Armandii
Klematis tidlig fornemmelse
Clematis grandiflora

Klematis tidlig fornemmelse

Sommerblomstrende klematis
Den anden gruppe klematis har en lang blomstringsperiode, der starter fra slutningen af ​​maj og kan fortsætte med at blomstre indtil juli. Sommerblomsterne har ofte store farverige blomster. Denne sort klarer sig godt, når den beskæres to gange om året. Denne art blomstrer på både nyt og gammelt træ.

Hvordan beskærer man sommerblomstrende klematis?
I slutningen af ​​vinteren, efter den sidste frost, beskæres løberne tilbage til lige over de nye sunde knopper. Døde eller beskadigede stængler kan skæres tilbage til lige over jorden. Den anden beskæring finder sted efter blomstringen. Beskær derefter et par skud, dette vil stimulere en anden blomstring.